NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

OPET POTPISALI !!!
10.11.2011

Predsednica Sindikata pravosudja Srbije,  Slađanka Milošević je dana 8.11.2011 u Vladi Republike Srbije potpisala sporazum o produženju važenja posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, koji i dalje ne predviđa pravo zaposlenih na topli obrok i regres, (a što je predviđeno opštim kolektivnim ugovorom čl.32, koji je istekao u aprilu ove godine)

Gospođa Slađanka Milošević kao predsednik jednog od sindikata u pravosuđu trebalo da zna , poseban  kolektivni ugovor ne sme  da bude nepovoljniji od opšteg . Podsećamo članstvo da je SOPOS  kao vodeći i reprezentativni sindikat u pravosuđu Srbije, 2008 god.  odbio da potpiše takav poseban kolektivni ugovor , u kome nije predviđen topli obrok i regres. Zato  sada nije ni pozvan u Vladu Republike Srbije , na potpisivanje istog.

Ovakvim svojim potezom Slađanka Milošević je pokazala svim zaposlenim u pravosuđu Srbije kako se autokratski vodi sindikat.  Stavljajući svoj potpis na sporazum , ona je oštetila  12000  zaposlenih . Ovo je učinjeno  bez  javne rasprave  i bilo kakvih konsultacija, a radi se važnom pitanju materijalnog  položaja  pravosudne administracije.

Podsećamo da je  upućeno na   stotine tužbi zaposlenih u kojima je u prvostepenim presudama potvrđeno pravo na nadoknadu za topli obrok i regres.

Ministar Milan Marković odlično zna da u pravosuđu Srbije postoje dva reprezentativna sindikata,  ali isto  zna i koji je sindikat  poslušan i sa kojim može da napravi ovakav sporazum,  na štetu svih zaposlenih. To su razlozi zašto SOPOS nije ni pozvan na potpisivanje .

Da li je moguće da Njegoš  Potežica i Slađanka Milošević godinama rade ovo što rade a da niko ne može da ospori njihovo šurovanje sa poslodavcem,  na štetu svih zaposlenih?

 Da li postoje članovi njihovih glavnih odbora, razumni ljudi koji ne žele da im budu potpora i glasačka mašina? Da li ima neko ko  će da ukaže na ovakav  autokratski način vođenja sindikata? Dokle će ovi \\\"večiti sindikalni funkcioneri\\\" ne konsultujući nikoga  praviti ovakve katastrofalne poteze, iz kojih proističu dugoročne posledice po materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu Srbije ! Takve nepromišljene postupke je teško  ispraviti.

Ovakvi potezi obezvređuju sve napore koje činimo  da poboljšamo materijalni položaj zaposlenih i da pošteno sindikalno  delujemo.

                                                                                   PREDSEDNIK SOPOS-a
                                                                                   DRAGAN NEDELJKOVIĆ

 

banerbaner