NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

РАД НА НОВОМ ПОСЕБНОМ КОЛЕКТИВНОМ УГОВОРУ
22.12.2014

Поштовано чланство, обавештавамо Вас да је СОПОС са Синдикатом правосуђа Србије и Синдикатом Државне управе сачинио заједнички предлог измена и допуна Посебног колективног уговора и упутио га послодавцу, то јест Комисији Владе РС, коју чине представници Министарства правде, финансија, државне управе и рада и социјалне политике.

Први пут, сви синдикати у правосуђу су на заједничком путу ка истом циљу. Најављујемо да ће СОПОС инсистирати и на сарадњи по свим другим питањима од значаја за статус и стандард радника правосуђа.

Нацртом овог ПКУ покушали смо да исправимо све неправде које су годинама чињене радницима у правосуђу, како у материјално-финансијском, тако и у формално-правном смислу, то јест да прецизно дефинишемо одређене чланове (обавеза исплате стимулације, топлог оброка, регреса, пакетића, годишње награде, прецизно дефинисање услова и износа јубиларне награде, права по основу осигурања итд.), чија се недефинисаност до сада (по правилу) користила на штету свих нас.

У зависности од реакције послодавца, зависиће и даљи кораци СОПОС-а, али желимо да нагласимо да нови ГО СОПОС-а неће дозволити да наши чланови буду монета за поткусуривање, те да ћемо смоћи снаге да наше захтеве (тек потреба да преживимо) истерамо до краја и да ће бити снаге да одговоримо главном и основном задатку синдиката, да својим члановима обезбедимо боље сутра. Сувише дуго су се разне реформе и стабилизације ломиле преко нас и наших породица, а реформисао се једино наш јад (с лошег - на горе) и стабилизовао се наш статус, на дну друштвене лествице.

У колико послодавац не буде имао слуха за крике наше смртно рањене егзистенције, ГО СОПОС-а ће бити принуђен да размотри и друге законом предвиђене мере, као и да изда упутство (свим СО) за ступање у ШТРАЈК.

Послодавац мора да схвати да је радницима у правосуђу доста неправде и морамо узети активно учешће у настојањима да прехранимо наше породице и да ће сваки покушај претње и застрашивања бити управо контрапродуктиван јер смо дошли до тачке када нам је угрожено елементарно право на живот.

 

Са чврстом вољом да успемо  

 ГО СОПОС-а

 

 

 

banerbaner