NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

НАСТАВАК СТАРЕ ПРАКСЕ
02.02.2015

У петак 30.01.2015. године, одржан је вишечасовни састанак послодавца и синдиката у вези ПКУ на коме је до значајних промена дошло у следећим деловима ПКУ:

-Повећан број мерила за утврђивање трајања годишњег одмора,

-дефинисани критеријуми за коришћење плаћеног одсуства,

-дефинисани критеријуми за коришћење неплаћеног одсуства (значајна новина је утврђено право на коришћење 90 дана неплаћеног одсуства једном у 5 година),

-дефинисана област ПКУ, која се односи на  безбедност на раду,

-дефинисан поступак, услови и критеријуми код осигурања запослених.

 Напомињемо да је за сваки члан ПКУ било врло „коструктивне“ расправе  и убеђивања. У једном моменту су представници синдиката оптужени да држе политичке говоре, иако смо ставили јасно до знања да нас политика не занима, већ само доказивање да су људи које заступамо гладни, обесправљени и (у односу на јавна предузећа) тотално дискриминисани.

   И, таман када се после вишечасовне расправе, стигло до финансијског дела ПКУ, предтавница Министарства финансија је напустила састанак, правдајући свој одлазак потребом да присуствује потписивању ПКУ са запосленима у Железницама Србије.

Након тога, састанак је прекинут и одложен за понедељак 02.02.2015. године, да би већ у суботу поподне, чланови радне групе били обавештени да је и тај састанак одложен за петак 06.02.2015. године.

Као што видите драге колеге, тако изгледа када је држава некоме мајка а некоме маћеха.

Остаје нам само да дамо (последњу) шансу послодавцу, да схвати да нама није проблем чињеница да се другима даје много, већ жалосна истина да се нама не даје  ништа.

Ако и тада не буде  разумевања за наше аргументе, или се настави досадашњи јавашлук и незаинтересованост послодавца, да овај посао конструктивно и прецизно приведемо крају, нећемо више трошити време и енергију свих нас, већ ће мо затражити од осталих синдиката у овом процесу, да се ступи у ШТРАЈК.

 Молимо све запослене у правосуђу  да схвате, да је (ако се не деси чудо), штрајк  једино што преостаје ако хоћемо да натерамо послодавца да се уозбиљи и пружи нам шансу да преживимо.

 

banerbaner