NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

ГДЕ ЈЕ ЗАПЕЛО
05.03.2015

Поштовани радници правосуђа, у ишчекивању да нас послодавац обавести где је запело након усаглашавања ПКУ, и да нам понуди исти на потписивање, морамо се осврнути на постигнуте резултате преговора. У односу на стари ПКУ, дефинитивно постоје побољшања, али побољшања која свакако нису довољна да поправе материјални положај запослених. Посебна прича се односи на уцене (којих је било) а по којима, уколико не прихватимо ПКУ такав-какав је, губимо права, од увећања годишњег одмора, до исплате стимулације. Причу о многобројним слабостима и исказаним неправилностима у функционисању правосудних органа (хронични недостатак потрошног материјала, похабане и поцепане униформе правосудних стражара, старе више од пет година, недостатак простора,  услова рада и стална кршења права запослених), представници послодавца су константно и мудро избегавали, па смо дошли у ситуацију да се запитамо да ли Влада сматра да ми треба да обезбеђујемо све горе наведено, можда као још једну меру штедње. Поново се враћамо на причу о неодговорности и константној незаинтересованости послодавца, да се суочимо са чињеницом да после сваке " маестрално" изведене реформе правосуђа, оно бива обогаљеније, сиромашније и неспособније за ефикасан рад.

Овим путем молимо послодавца да у име спаса онога што је остало, одустане од даљих експеримената нашим животима и читавим системом у коме радимо, и да покуша да схвати да смо на ивици и да је сво наше разумевање потрошено.

 Остаје нам још да у даљим преговорима са Министарством покушамо да целокупну трагедију у којој се налазимо, поправимо повећањем износа стимулације (или како год ће се звати), а ако се и тај наш захтев буде негирао, после свих суморних најава отпуштања и замена одређених служби приватним агенцијама, СОПОС мора повести раднике правосуђа у одсудни Штрајк, и на тај начин натерати послодавца да са нама преговара без застрашивања, уцена и калкулација које се увек заврше на нашу штету.

Наредних дана ГО СОПОС-а ће упутити писмо Министру правде, у коме ће га позвати на формирање једног заједничког тела од стране Министарства и репрезентативних синдиката, које ће се најмање једном месечно састајати у циљу анализирања и решавања текућих проблема у правосуђу.

Главни одбор

 

banerbaner