NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

ОДРЖАНА СКУПШТИНА СОПОС-а
28.04.2017

На одржаној Скупштини, дошло се до јединственог става, да се наставља са кршењем Закона о раду, Закона о платама државних службеника и намештеника и ПКУ за државне органе. Што се тиче ПКУ-а, пре свега нису исплаћене годишње награде, пакетићи за децу запослених, а солидарна помоћ се исплаћује у различитим износима. Код је Закона о платама у питању, нема напредовања ни намештеничких награда. Све ово  онемогућио је Закон о буџету за 2017. годину, не предвиђајући средства за њихову исплату.

Кад је реч о  решењима  о оцењивању и напредовању, имамо на терену следећу ситуацију: негде су донета решења о оцењивању, без решења о напредовању, понегде су урађена оба решења, а у неким органима ништа није урађено. Ово се све правда " фамозним" Законом о буџету за 2017. Пре предузимања наших активности на заштити права запослених, подестићемо старешине органа да су дужни да донесу оба решења. Скуштина је дала сагласност да се настави са нашим активностима код послодавца, пред Агенцијом  за мирно решавање радних спорова, ВКС , као и са иницијативом за оцену уставности, поменутих закона, а све у сврху  доказивања да Закон о буџету не може бити старији од, Закона о раду, Закона о платама државних службеника и намештеника, ПКУ за државне органе и осталих  прописа који регулишу права запослених. 

На Скупштини је изнето и то, да израда Нацрта закона о правосудној администрацији, иде споро уз бројна одлагања састанака.

Један од закључака је и то да одмах упутимо иницијативу, која би се односила на елеминисање разлику у платама државних службеника, у односу на намештенике, за исте послове које обављају.

У наредним данима одржаће се састанак у Министарству правде. Том приликом биће упућено упозорење послодавцу о последицама наставка кршења напред наведених закона и ПКУ.

Главни одбор 

 

banerbaner