NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА У МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ
21.11.2017

 

    Дана 20.11. 2017. године одржан је састанак у Министарству правде, са помоћником Министра Славицом Јелачом и Директором Дирекције за одузету имовину Дејаном Царевићем. Прво  наше питање, односило се на Нацрт Закона о буџету за 2018. годину. Добијен је одговор да је у њему предвиђено повећање од 10%, као и да неће бити ограничења напредовања државних службеника. За намештенички  додатак још увек нема конкретних инструкција, али су очекивања  да ће он ући у буџет за 2018. годину, уколико нема ограничења од стране ММФ-а.

  Планирана је исплата пакетића за децу старости до 15 година. Исплата додатка за побољшање материјалног положаја, исплаћиваће се и даље у непромењеном износу, без обзира на трајање ПКУ-а за државне органе.

  Питање заостајања намештеника у зарадама у односу на државне службенике, по мишљењу представника Министарства правде, је веома сложено. Њихов статус и промену коефицијента могуће је решити једино променом Закона о државним службеницима и намештеницима. За намештенике који раде са средњом школом и положеним државним испитом, решење  је да их руководиоци органа, изменом  Правилника, постепено преводе у државне службенике. СОПОС ће упутити свој предлог решења овог проблема, кроз измену законских прописа и дати га на разматрање, што је прихваћено.

  Државни службеници који су решења о напредовању добили 2017. године, исплату истих могу  очекивати по обезбеђењу средстава.

  Што се тиче рада на одређено време све остаје као до сада.

  Везано за забрану запошљавања, објашњено је да она остаје на снази, јер све анализе показују, да по европским стандардима, имамо већи број запослених у односу на број предмета по глави становника.

  Посебно је разматрана и тема зашто је дошло до застоја у раду Комисије за издвајање правосудне администрације из државне управе. Одговор да је  да се очекује скори наставак рада исте, после одрађених кадровских промена у Министарству.

  По нашем мишљењу састанак је протекао, као и већина досадашњих, у разматрању текуће проблематике, опширне дискусије о свему, али  са мало конкретних решења.

Главни одбор

 

banerbaner