Ulica Slobode 4, Kragujevac

Lat

Statut

Statut Sindikata Organizacije Pravosudnih Organa Srbije. Ovim Statutom bliže se uređuje način organizovanja, sadržaj i metod rada, prava i obaveze članova...

Pristupnica

Zaposleni u pravosudnim organima Republike Srbije postaju članovi sindikata učlanjenjem u Sindikalnu organizaciju potpisivanjem pristupnice, ...

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

  • 25 / Oktobar 2016
САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

            Синдикат организација правосудних органа Србије, као репрезентативни синдикат запослених у правосуђу, после низа апела надлежном Министарству и Влади, покушаја да укаже на неодрживо стање у правосуђу Републике Србије и немогућност запослених у правосудним органима да остваре минимум егзистенције, донео је одлуку о ШТРАЈКУ који почиње 01.11.2016 године.

            Наиме, правосуђе је годинама уназађивано погрешним одлукама, нестручним експериментима и реформама које су довеле у питање елементарно функционисање овог система. Број запослених је више пута смањиван, а због таквих поступака су трпели запослени, грађанство, правда и цео правни систем Републике Србије. Запослени су доведени у ситуацију да и поред свих напора, због малобројности, недостатка средстава, хронично лоших услова живота и рада, не могу да макар делимично надокнаде све пропусте надлежних власти који су до данас начињени и грађанима омогуће иоле пристојан приступ правосудним органима. Поред свега наведеног, послодавац најављује даље смањење броја  запослених, што ће додатно усложити ионако неиздрживо стање. Посебан проблем је егзистенција запослених и њихових породица, имајући у виду да се плате запослених крећу од 21.000 - 30.000 динара.

            Битно је да јавност схвати да у штрајк крећу, не људи који желе НЕШТО ВИШЕ, него људи којима су угрожене основе егзистенције и право да од свог рада живе и који желе да омогуће грађанима Републике Србије бољи, правичнији и ефикаснији правосудни ситем, какав су одавно заслужили, и који би у будућности омогућио знатно бржи друштвени и привредни напредак.

            Због свега наведеног, принуђени смо на овакав корак.

Главни одбор

SOPOS © 2024. Sva prava zadržana.