Ulica Slobode 4, Kragujevac

Lat

Statut

Statut Sindikata Organizacije Pravosudnih Organa Srbije. Ovim Statutom bliže se uređuje način organizovanja, sadržaj i metod rada, prava i obaveze članova...

Pristupnica

Zaposleni u pravosudnim organima Republike Srbije postaju članovi sindikata učlanjenjem u Sindikalnu organizaciju potpisivanjem pristupnice, ...

ДОГОВОР МОГУЋ ИЛИ ...

  • 10 / Februar 2015
ДОГОВОР МОГУЋ ИЛИ ...

  Обавештавамо запослене, да се на вест о решености Синдиката у правосуђу Србије да организују штрајк,   несумњиво испровоцирани  неодговорним понашањем  послодавца  приликом преговора о закључивању  Посебног  колективног уговора за државне органе, огласио и Министар Вулин,  чију изјаву, дату данас Танјугу, преносимо у целини. Још само да одржи реч  па  да запослени у правосуђу  Србије добију  ПКУ, као и остали буџетски корисници, ништа више, а ни мање.

VULIN: NEMA RAZLOGA ZA ŠTRAJK, MINISTARSTVO ĆE POMOĆI

Ministarstvo rada će učiniti sve napore da se potpiše Posebni kolektivni ugovor i za zaposlene u pravosuđu, izjavio je danas ministar rada Aleksanda Vulin i poručio da još nekoliko dana intenzivnih razgovora ne bi trebalo da budu velika prepreka i problem.

 Vulin je povodom najave Sindikata uprave, pravosuđa i SOPOS-a da će organizovati štrajk zaposlenih u ovim delatnostima ukoliko ne dođe do dogovora sa predstavnicima vlade i nadležnim ministarstvima o usaglašavanju odredaba Posebnog kolektivnog ugovora, rekao da nema razloga za to i da bi štrajk trebalo da bude poslednje rešenje.

"Ministarstvo pravde je bilo opterećeno i štrajkom advokata i donošenjem novih zakona i svime što se izdešavalo, pa još nekoliko dana intenzivnih razgovora sigurno da ne mogu da budu velika prepreka i problem. Razgovarajte sa svojim ministarstvom i siguran sam da ćete naći rešenje i bez štrajka, jer štrajk je poslednje rešenje", poručio je Vulin predstavnicima sindikata pravosuđa.

 On je rekao da bi bilo loše da se ponovo posle štrajka advokata opet blokira rad pravosuđa i da to nije u interesu ni zaposlenih u pravosuđu, kao ni celog društva.

"Budite strpljivi, još nekoliko dana razgovora neće praviti problem", rekao je Vulin.

 On je podsetio da je prema zakonu, rok za potpisivanje novih posebnih kolektivnih ugovora istekao 29. januara i da su oni u većini slučajeva potpisani.

"Predstavnicim Ministartsva rada su uključni i u pregovaranje što se tiče Ministarstva pravde i učinicehemo sve da do potpisivanja kolektivnog ugovora dođe, ali molim sve za strpljenje i razumevanje. Nikome više nije u intersu nego Vladi Srbije da svi kolektivni ugovori budu potpisani što pre", rekao je Vulin.

 Kako je objasnio, kolektivni ugovor nije obaveza jer poslodavac može doneti Pravilnik.

 "Vlada je posvećena tome da dođe do kolektivnog pregovaranja i hoćemo da zaštitimo sve zaposlene, te prepočujujem javnom sektoru i privatnom, gde se to nije desilo-zaključujte kolektivne ugovore, to je dobro i za poslodavca i za zaposlenog. Pomoćićemo sve što je potrebno zaposlenima da dođemo do kolektivnih ugovora", poručio je Vulin.

SOPOS © 2024. Sva prava zadržana.